5x tips om jouw food fotografie te laten opvallen

Tips & how to's

27 September, 2022

Categorie:

Geplaatst op:

Je hebt een prachtig mooi gerecht en je wilt anderen hiermee inspireren, maar hoe zorg je ervoor dat het eten net zo mooi op de foto overkomt als in het echt? In deze blogpost geef ik je 5 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt! 

Tip 1: maak gebruik van natuurlijk licht

Wanneer je foto’s wilt maken van eten is het belangrijk te kiezen voor goede belichting. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een plekje met zacht daglicht. Zo is de belichting mooi in balans en krijg je niet hele donkere en hele lichte stukken op je foto. Vaak vind je zo’n plekje dicht bij het raam. Let hierbij wel op dat fel contrast vermijdt en dus geen plekje hebt waar de zonnestralen precies op je bord schijnen. Je vindt dit als je bij een raam zit met licht uit het Noorden.

Je kunt gebruik maken van twee soorten licht – namelijk frontaal licht en strijklicht. 

Frontaal licht

Wanneer je gebruik maakt van frontaal licht dan valt het licht recht op het gerecht. Hierdoor worden schaduwen ingevuld en heeft je foto minder contrast, dimensie en lijkt de foto platter. Bij gerechten kun je dit krijgen door een diffuus licht boven het gerecht te houden. Helaas kun je bij gerechten niet gebruik maken van frontaal licht als je het gerecht van de zijkant fotografeert omdat je dan altijd tussen de lichtbron en het gerecht staat en hiermee het licht blokkeert. 

Strijklicht

Bij strijklicht heb je het eten recht voor je staan en komt het licht van de zijkant. Dit zorgt ervoor dat je meer diepte en een groot dynamisch bereik krijgt in de foto – met dus hele lichte en hele donkere delen.

Het dynamisch bereik is afhankelijk van de camera waarmee je fotografeert. Sommige camera’s kunnen moeilijker alle details in de donkere en lichtere delen tegelijk laten zien. Lees bij tip 5 hoe je dit met nabewerking kunt compenseren.

Tip 2: Kies de juiste hoek om te fotograferen

Zoals bij alles wat je fotografeert is de hoek van belang! Zo zetten we mensen ook niet graag op de foto van onderaf. Bij het fotograferen van eten is het belangrijk om te zien wat er op je bord ligt. Fotografeer je van boven, een flatlay, fotografeer je vanaf oog niveau, dus hoe wij natuurlijk op het gerecht kijken, of juist van de voren waarbij je tegen het gerecht aankijkt. Welke hoek je kiest ligt aan het gerecht en wat je wilt uitstralen.

Van boven (flatlay)

Wanneer je fotografeert van een hoger punt recht naar beneden noemen we dit een flatlay. Bij een flatlay krijg je een mooi overzichtsbeeld waarbij vaak alle ingrediënten goed in beeld zijn en waarmee je een verhaal vertelt. Een flatlay kan in verband met licht gebruik wel vaak wat platter lijken en heeft weinig scherpte diepte omdat het direct op een ondergrond ligt.

Van oog niveau

Bij het fotograferen vanaf oog niveau laten we de kijker eigenlijk zien hoe zij het gerecht eruitziet wanneer de gast er zelf naar kijkt. Niemand hangt natuurlijk onderste boven tijdens het dineren, dus hiermee creëer je het gevoel alsof ze er al bij zijn. Tip: probeer bij deze hoek de gast een beetje mee te nemen in het beeld – denk aan de achterkant van het haar of de handen, zodat de kijker zich nog meer kan verplaatsen in de gast.

Van voren

Wanneer je van voren fotografeert heeft het als voordeel dat je veel scherpte diepte krijgt in je foto. Je kunt een detail van het gerecht uitlichten door hier de focus op te leggen en te werken met een hoog diafragma waardoor de achtergrond waziger wordt (denk aan F2.2 of F2.8).

Wil je meer weten over diafragma, sluitertijd en ISO? En dé tip die niemand je verteld hoe je met elke lens een mooie scherpte-diepte krijgt in je foto? Download dan HIER het gratis e-book basisfotografie.

Tip 3: Kleuren, formaten, structuren

Zoals de titel van deze blogpost al aangeeft wil je je foto’s laten opvallen. Je wilt dat wanneer mensen jouw foto’s zien het water uit hun mond loopt en ze zin krijgen om te eten, maar hoe doe je dit?

Zorg ervoor dat de kleuren van je gerecht afsteken van het bord. Dus is het gerecht donker, kies dan voor een lichter bord of zorg dat er genoeg kleurrijke elementen in het gerecht zitten die opvallen. Maak je foto’s voor een restaurant? Houd dan rekening met de branding kleuren en uitstraling van het restaurant.

Gebruik geen grote borden wanneer je eten fotografeert. Het staat mooier wanneer je kiest voor kleinere porties en deze mooi opmaakt. Tegenwoordig (anno 2022) zie je wel steeds meer grotere borden, maar heeft dit bord een kleiner oppervlakte om het eten op te presenteren. Zo heb je een statement bord, maar hoef je geen hele lading aan eten erop te leggen.

Houd rekening met de stijl die je wilt fotograferen. Ga je voor betonlook ondergrond en stenen borden of juist voor een marmeren ondergrond, een zwart bord en goud bestek? De structuren en materialen die je gebruikt in de foto geven de sfeer in de foto, dus zorg dat deze past bij jou of de branding van je restaurant.

Tip 4: Kies een passende ondergrond of achtergrond

Niet geheel onbelangrijk: de ondergrond en achtergrond in je foto. Zoals al eerder aangegeven zijn de kleuren en structuren die je gebruikt in de foto bepalend voor de sfeer. Dit geld dus ook voor je ondergrond en de achtergrond die je gebruikt.

Ondergrond

Ga je voor een houten tafel, marmerlook, beton of een effen wit tafelkleed? Waar je ook voor kiest het zal de sfeer van je foto bepalen. Zo geeft hout vaak een warm gevoel, geeft marmer vaak een strakkere look en geeft beton een meer industriële uitstraling. Maar zelfs met een marmer of beton-look ondergrond kun je een warme sfeer creëren als je gaat voor een beige tint en koude tinten zoals zilver en blauw vermijd.

Achtergrond

Felle kleuren zoals rood of groen – denk aan een exit bordje – kunnen afleiden, dus zorg dat je deze vermijd of in photoshop kan verwijderen. Kaarsen of lampjes in de achtergrond maken de foto vaak veel knusser (zorg er wel voor dat deze niet op je gerecht schijnen).

Tip 5: Nabewerken zodat je foto opvalt

Je hebt je foto gemaakt, maar nu moet je hem nog bewerken. Bewerken zorgt ervoor dat je foto herkenbaar wordt omdat je foto’s één stijl krijgen. Dit kun je doen door presets. Deze presets zijn de basis van je fotobewerking en daarna kun je ze hier en daar nog wat tweaken – denk aan belichting en witbalans. Dit nabewerken kun je het beste doen in Adobe Lightroom CC, het beste bewerkingsprogramma van de wereld.

Tip: wanneer je je foto schiet, zorg dan altijd dat je iets donkerder schiet als dat natuurlijk zou zijn. De reden hiervoor is dat je details uit de schaduwen beter kunt terugbrengen als details uit hele witte delen van de foto. Om details uit lichte delen te halen breng je de highlights in Lightroom naar beneden en wanneer je details uit donkere detail terug wilt brengen breng je de schaduwen in Lightroom omhoog. Heb je dan te weinig contrast in de foto? Breng dan de zwarte delen iets naar beneden.

Wanneer je Adobe Lightroom CC en/of Photoshop aanschaft via deze link krijg ik een kleine commissie, maar jij betaald niets extra’s. Ik gebruik Adobe al zolang dat ik fotografeer en zou het niet adviseren als ik er zelf geen fan van ben.

Wil je weten wat de kosten zijn voor food fotografie?

Het is leuk om zelf aan de slag te gaan met food fotografie, alleen kost het veel tijd om alles goed onder de knie te krijgen. Besteed je het liever uit? Dan vind je hier de kosten voor food fotografie. We kijken samen waar jouw onderneming voor staat en hoe we de foto’s van jouw restaurant kunnen verbeteren. Dit is inclusief food foto’s, foto’s van het interieur en portretten van personeel.

ga terug naar blog overzicht

© KAYLEE BURGER PHOTOGRAPHY 2024

all rights reserved

|

algemene voorwaarden

|